Szukaj:
 

Piknik „Na pożegnanie lata”


W sobotę, 19 września nad jeziorem Kopcze wielu mieszkańców Kaczor i okolic bawiło się na pikniku zorganizowanym przez sołtysa wsi Kaczory Henryka Witta, miejscową radę sołecką oraz Gminny Ośrodek Kultury w Kaczorach.

Na sobotnim pikniku nikt z obecnych mieszkańców nie mógł narzekać na nudę. Organizatorzy przygotowali wiele atrakcji zarówno dla młodszych jak i starszych uczestników.

Tradycyjnej zabawie tanecznej przy płonących pochodniach i muzyce DJ Barka Martenki z Dziembowa towarzyszyły zabawy sportowe oraz konkurs kulinarny, połączony z degustacją potraw z pyry.

Wśród zabaw i konkurencji sportowych, przeprowadzonych przez Marka Biedronia największym zainteresowaniem wśród dzieci cieszyła się zabawa złożona z trzech konkurencji: łowienia ryb na sucho, gry w krykieta i rzutów woreczkiem do celu. Wszystkie dzieci uczestniczące w tej zabawie zostały nagrodzone słodyczami. Atrakcją dodatkową była cukrowa wata, którą najmłodsi uczestnicy pikniku mogli kosztować do woli.

Zarówno dla dzieci i dorosłych przeprowadzony został konkurs w rzutach lotkami do tarczy. Najcelniejsze oko wśród dzieci mieli Kamil Kupczyński (I miejsce) i Szymon Kacak (II miejsce). Zawodnicy otrzymali w nagrodę karnety na basen, ufundowane przez przewodniczącego Rady Gminy Kaczory Stefana Kowala i sołtysa Henryka Witta. W kategorii dorośli najlepszy był Rafał Podanowski, który uhonorowany został nagrodą niespodzianką, ufundowaną przez Zbigniewa Cysarza, właściciela sklepu Lewiatan w Kaczorach.

W konkursie na najsmaczniejszą potrawę z pyry zmierzyły się członkinie miejscowego Koła Gospodyń Wiejskich i indywidualne mieszkanki Kaczor. Powołana został specjalna komisja, której zadaniem było zebranie informacji od uczestników pikniku, którzy uczestniczyli bezpośrednio w degustacji. W konkursie startowały m.in.: słynne szaszłyki Krystyny Adamskiej, kluski ziemniaczane z kapustą według przepisu Krystyny Lach, kluski śląskie Wiesławy Radke i Izabeli Zbikowskiej, placek ziemniaczany faszerowany mięsem mielonym Małgorzaty Panowicz oraz pyry z kaszanką według receptury Joanny Zwierzyńskiej. Wybór nie był łatwy, ponieważ wszystkie dania były „palce lizać”. Pierwsze miejsce przyznano jednak Małgorzacie Panowicz za placek ziemniaczany faszerowany mięsem mielonym. Poza konkursem była też "zupa krem z pomidorów" wykonana przez Agnieszkę Witt. Na deser po degustacji serwowano rogaliki, ciasto i wino własnego wyrobu pani Krystyny Lach. Niezmienną popularnością cieszyła się również grochówka ugotowana przez panie z rady sołeckiej przy wsparciu Teresy Adamczyk.

Całą oprawę jak i wystrój stołu kulinarnego przygotowały: Wiesława Radke, Agnieszka Witt, Małgorzata Wojciechowska pod nadzorem Joanny Zwierzyńskiej.

Po zachodzie słońca rozpalone zostało ognisko, na którym można było upiec kiełbaski i ziemniaki. Do kiełbasek i pieczonych ziemniaków serwowano pajdę chleba swojskiego ze smalcem i kiszonym ogórkiem.

Składając dobrowolny datek lub nabywając cegiełkę w zamian za przejażdżkę koniem, uczestnicy sobotniej imprezy plenerowej mieli również możliwość włączenia się w akcję pomocy dla ciężko chorej Anety Wypych – mieszkanki Kaczor.

Piknikowa zabawa nad jez. Kopcze trwała do późnych godzin wieczornych.


 

 

 

 

 

 

 

 

 


a