Szukaj:
 

Piknik „Na pożegnanie lata”


Było smacznie, gwarno i wesoło. W sobotę, 17 września nad brzegiem jez. Kopcze, sołtys Kaczor Henryk Witt i miejscowa rada sołecka zorganizowali piknik rodzinny z okazji pożegnania lata. Z zaproszenia skorzystało wielu mieszkańców Kaczor i okolic.

Plenerową imprezę rozpoczęły zawody wędkarskie, w których zmierzyły się dzieci wraz z rodzicami. Spośród szesnastu startujących par, sześć najlepszych duetów zostało nagrodzonych pamiątkowymi pucharami i statuetkami, ufundowanymi przez Gminny Ośrodek Kultury w Kaczorach. Wśród uhonorowanych znaleźli się: Nikola Biedroń i Łukasz Biedroń (I miejsce), Oliwia Gapińska i Sławomir Gapiński (II miejsce), Bartosz Fandrei i Andrzej Fandrei (III miejsce), Kornel Marcińczyk i Waldemar Marcińczyk (IV miejsce), Mateusz Mąkosa i Andrzej Mąkosa (V miejsce), Jakub Graś i Michał Graś (VI miejsce).

Po zakończeniu rywalizacji dj Hajok zaprosił wszystkich do tańca. Tradycyjnej zabawie tanecznej towarzyszyły zabawy sportowo-taneczne dla dzieci i konkurs kulinarny połączony z degustacją potraw z pyry. Każdy z uczestników pikniku mógł poczęstować się domowym ciastem i pyszną grochówką. Wśród licznych atrakcji dla dzieci największym zainteresowaniem cieszyły się: zumba, łowienie ryb na sucho, przejażdżki koniem i malowanie twarzy kolorowymi farbami. Atrakcją dodatkową był darmowy popkorn dla wszystkich milusińskich.

Zarówno dla dzieci i dorosłych przeprowadzony został konkurs w rzutach lotkami do tarczy. Najcelniejsze oko wśród dzieci do 14 lat mieli Martyna Bartczak i Jakub Cuper. Natomiast w kategorii do 18 lat zwyciężył Dawid Michałek. Zawodnicy otrzymali w nagrodę karnety na basen, ufundowane przez przewodniczącego Rady Gminy Kaczory Stefana Kowala, sołtysa Henryka Witta i radę sołecką. W kategorii dorośli najlepszy był Włodzimierz Kozłowski, któremu wręczono nagrodę, ufundowaną przez radę sołecką.

W konkursie na najsmaczniejszą potrawę z pyry zwyciężyły członkinie Koła Gospodyń Wiejskich w Kaczorach, które uhonorowane zostały trzema pucharami, ufundowanymi przez Gminny Ośrodek Kultury w Kaczorach.

Po zachodzie słońca rozpalono ognisko, nad którym można było upiec kiełbaski. Pysznym dodatkiem do kiełbasy z kija był chleb ze smalcem i kiszonym ogórkiem. Przy wyśmienitym jadle, ognisku i biesiadnej muzyce mieszkańcy Kaczor i okolic bawili się do późnych godzin wieczornych.

(pb),(fot. pg)


 

 


 

 


a